Eläintarhan huvilat

Mitä niissä taloissa on, jotka ovat Töölönlahdella Kallion puolella? Kuka ne omistaa? Ja mikä on lasibetonirakennus noiden puutalojen vieressä radan ja Töölönlahden välissä?

Eläintarhan huvilat ovat nykyään pääsääntöisesti asuinkäytössä. Huvilat ovat yksityisessä omistuksessa, ja kaupunki on tehnyt maanvuokrasopimukset huviloiden omistajien kanssa. Alueen kaakkoisosassa oleva huvila on kaupungin omistama. Villa Kivi on kirjailijayhdistyksen käytössä tarjoten työhuoneen neljälletoista kirjailijalle. Siellä järjestetään myös kirjallisuus- ja taidetilaisuuksia yleisölle.

Sinisessä huvilassa toimii kesäisin kahvila. Juneksen huvilasta löytyy myös Arkadian Yhteisön kirpputori. Huvila-alueeseen kuuluvat myös radan itäpuoleiset puuhuvilat ja muutama pieni ”kivilinna”. Yhteensä niitä on jäljellä kahdeksan kappaletta.

Radan itäpuolen maa-alue on kaupungin omistamaa puistoaluetta. Radan länsipuoli on Ratahallintokeskuksen omistamaa aluetta, joka on kaupungin hallinnassa. Lasinen rakennus on Liikenteenohjauskeskus, josta ohjataan keskitetysti Etelä-Suomen junaliikennettä.

Kauppaneuvos Henrik Borgström vuokrasi Eläintarhan alueen 1800-luvun puolivälissä. Hänen suunnitelmissaan oli raivauttaa alue puistoksi ja perustaa sinne Kaivohuoneen tapainen vesiparantola Töölön kuuluisan terveyslähteen ympärille. Rautatien rakennustyöt kuivuttivat terveyslähteen, mutta Helsingin suosituin puisto ehti syntyä. Alueelle suunniteltiin myös eläintarhaa, josta alue saikin nykyisen nimensä. Eläintarhan alue palasi takaisin Helsingin kaupungin omistukseen, ja huviloita alettiin rakentaa 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun kaupunki ryhtyi vuokraamaan aluetta huvilatonteiksi. Parissa vuosikymmenessä tonteille nousi kaikkiaan viisitoista huvilaa joista seitsemän on ehditty purkaa.

Lähteet:
Nenonen, Kaija: Herrasväen ja työläisten kaupunki
http://www.villakivi.com/

Paikat
Kielet 
suomi
Tapahtuma-aika 
1850 - 1900
Kysy.fi-palvelu

Kysymys ja vastaus ovat peräisin Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi-verkkotietopalvelusta.